Mader

Description for Mader

Jean-Luc och Anne Mader tog över egendomen 1981, sonen Jermoe anslöt 2005 efter att ha avslutat sina enologiska studier. Vinerna görs numer av Jean-Luc och Jerome som ni ser på bilden nedan.

Egendomen på 9,6 hektar sträcker sig över fyra kommuner, Hunawihr (där produktionen ligger), Ribeauvillé, Riquewihr och Kientzheim. Man har mark i två Grand Cru-klassade vingårdar, Rosacker och Schlossberg.

Mader är ekologiskt certifierade sedan 2007 med en filosofi att marken skall få uttryck i vinerna. Enbart manuell skörd naturligtvis, den naturliga jästen används och jäsningen pågår vid låg temperatur i flera månader, fram till mars-april året efter skörden.

Jerome Mader utsågs 2018 till Årets vinmakare av Guide Hachette i Frankrike.

Short Description for Mader

Jerome Mader utsågs 2018 till årets vinmakare i Frankrike av tidningen Guide Hachette. Supersympatisk ung man som vi besökte med ett stort gäng i våras. Fokus på Riesling men alla hans viner är i fruktdriven, klassisk stil med mycket smak. Prova gärna hans Pinot Noir, som aldrig varit bättre än nu. Alsace har blivit ett riktigt bra område för den druvan.

Image for Mader

Mader

Mixed Box Mader Super Riesling

En blandad låda med två flaskor var av Maders tre topp-Riesling, Muhlforst, Haugenau och Rosacker

Riesling 2021

Vinet produceras av druvor från fyra olika lägen i Hunawihr. En klassisk, elegant Riesling med bra mineralitet, citrusaromer och bra syra som ger ett vin som kan lagras upp mot fem år.

Riesling Muhlforst 2020

Vingården Muhlforst är en s k "lieu-dit" vilket ä'r en vingård med egen karaktär, av hög kvalitet, men som inte är Grand Cru-klassad.

Riesling Haguenau 2021

Haguenau är en "lieu-dit, d v s en vingård med särskild karaktär som man väljer att sätta ut på etiketten.

Riesling Grand Cru Rosacker 2020 3-pack

Ett av två Grand Cru-lägen som Mader förfogar över är Rosacker. Vingården ligger i Hunawihr och består av kalksten.

Gewürztraminer Grand Cru Rosacker 2018 3-pack

En Gewürztraminer med viss restsötma från den fantastiska vingården Rosacker. Njuts till munster-ost, eller till jordgubbar...eller bara som det är.

Pinot Gris 2021

Maders Pinot Gris har mjuk, rund och mogen frukt med viss kryddighet, fyllighet och bra längd. Ett vin som passar bra till kyckling och fet fisk, gärna med lite asiatiska kryddor.

Pinot Blanc 2021

En delikat och klassik helt torr Pinot Blanc med bra syra, frisk fruktighet med inslag av persika och mineralitet.

Pinot Noir Muhlforst 2021

Här har Jerome Mader fått till en riktig fullträff! Bästa årgången hittills! Superb Pinot Noir i Bourgogne-stil.

Cremant

En cremant gjord med champagne-metoden, d v s med en andra jäsning på flaskan. I huvudsak Pinot Blanc, men en liten del Chardonnay också.

Mix Box Mader

En blandad låda med två flaskor vardera av Riesling, Pinot Blanc och Pinot Gris från Mader.