Xavier Durand

Description for Xavier Durand

Vi har inte kunnat köpa vin från Xavier Durand på några år. Hans viner har fått mycket uppmärksamhet med ökad efterfrågan som följs såklart. Men nu har vi fått möjlighet igen, efter en hel del tjat... Bourgogne är nog det svåraste området att köpa vin från, och det gäller framför allt att hitta en vinmakare som gör vin i en stil som vi gillar, och det har vi här.

Xavier gör viner som är helt i vår smak. Alla hans viner har en tydlig, ren karaktär av Pinot Noir eller Chardonnay-druvan, kombinerat med klassisk Bourgogne-elegans samtidigt som vinerna har olika karaktär beroende på varifrån druvorna kommer. Ursprunget till hans viner kommer redan från hans farfar Alexis som köpte mark i några olika områden i Bourgogne. Hans far René köpte sen ytterligare mark i Grand Cru-vingården Corton 1984 och i byn Aloxe Corton1985. Xavier tog över verksamheten 2009 och köpte till ytterligare vingårdar i byn Aloxe-Corton. Själva vineriet ligger i Comblanchien, som är en by i utkanten av Côte-de-Nuits. Vingårdarna är mellan 35-80 år gamla. Alla viner görs på samma sätt, så att vingårdens speciella egenskaper får möjlighet att framträda. Alla viner lagras på ekfat, med max 25% ny ek, resten 1-4 år gamla.

Short Description for Xavier Durand

Vi har inte kunnat köpa vin från Xavier Durand på några år. Hans viner har fått mycket uppmärksamhet med ökad efterfrågan som följd såklart. Men nu har vi fått möjlighet igen, efter en hel del tjat...
Bourgogne är nog det svåraste området att köpa vin från, och det gäller framför allt att hitta en vinmakare som gör vin i en stil som vi gillar, och det har vi här.

Image for Xavier Durand

Xavier Durand

Bourgogne Chardonnay "Le Poirier au Loup" 2021

Här har vi en riktigt elegant, klassisk vit Bourgogne med malda hasselnötter, liten smörighet och rostade fat. Mycket elegant vin som passar utmärkt till en stekt rödspätta eller en fiskgratäng med smakrik sås.

Côte de Nuits Villages "Le Vaucrain" 2021 3-pack

Hörlig. djup fyllig Pinot Noir doft. Underbart god och klassisk, nästan lite nya världen. God, elegant välbalanserad smak med lite kryddighet, mörka körsbär, hallon och mineraler. Riktigt bra Bourgogne!

Bourgogne Pinot Noir "Le Poirier au Loup" 2022

Tydlig, elegant, djup Pinot Noir-frukt med inslag av hallon och körsbär. Bra, ren smak med härlig, rik frukt och lång eftersmak. En riktigt bra Bourgogne!

Côte de Nuits Villages "VI" 2022 3-pack

Klassisk, djup. fyllig Pinot-doft, mörka körsbär, kryddor och viss jordighet. God, rund smak med inslag av mörka bär, mineraler och lite rostade toner

Côte de Nuits Villages Blanc 2021 3-pack

Stor, mäktig doft, kraftfull, nötig, rostade toner. Mäktig, fyllig smak med tydlig men balanserad fatkaraktär. En superb storslagen vit Bourgogne till bra pris! Ett klockrent val till en grillad tonfisk med brynt smör.

Aloxe-Corton "Les Chaillots" 2021

Ett stort vin med bra ren och elegant Pinot-Noir-karaktär. Underbar doft av kryddor, sandelträ och mörka körsbär. Ganska kraftfull smak med bra koncentration och balans

Corton-Rognets Grand Cru 2022

Ett underbart vin! Härlig, stor parfymerad doft med drag av violer. Lång, stor och kraftfull smak, koncentrerad men mycket elegant och välbalanserat.

Mix Xavier Durand Bourgogne AOC

En blandad låda med tre flaskor vardera av Bourgogne Chardonnay Le Poirier Au Loup 2021 och Bourgogne Pinot Noir Le Poirier Au Loup 2022.

Mix Xavier Durand Bourgogne Rouge

En flaska vardera av Bourgogne Pinot Noir Le Poirier au Loup 2022 (ej på bild), Côte de Nuits Villages Le Vaucrain 2021 och Aloxe Corton Les Chaillots 2021.