Schoenheitz

Description for Schoenheitz

Schoenheitz ligger i Wihr au-Val i Munster-dalen strax utanför Colmar. Familjen Shoenheitz anlände till Alsace från Österrike efter trettioårskriget på 1700-talet och startade en vinaffär i byn Wihr-au-Val 1812. De flesta vingårdar runt byn förstördes under första världskriget, och själva byn förstördes till stora delar under andra världskriget. Vinerna produceras nu av Adrien Schoenheitz. Adriens farfar började plantera vinstockar på 1960-talet, och Adriens föräldrar etablerade vingården 1980.

Kolla gärna på en intervju med honom om historia, viner och Munster-ost i den här videon https://www.youtube.com/watch?v=WYEsKw7cdCk

Henri. Adrien och Dominique Schoenheitz på bilden nedan.

Short Description for Schoenheitz

Schoenheitz ligger i Wihr au-Val i Munster-dalen strax utanför Colmar. Vinbgårdarnan förstördes nästan helt under första världskriget då att omfattande slag utspelade sig i dalen. Vinmakare nu är sonen i familjen, Adrien Schoenheitz som därmed är tredje generationen vinmakare. Oerhört bra och klassiska viner, och helt fantastisk bra Pinot Noir!

Image for Schoenheitz

Schoenheitz

Riesling 2020

Schoenheitz instegs-Riesling är ett vin i klassisk elegant stil med inslag av citrus, persika, ingefära och mineralaromer och med mycket bra balans.

Mix Riesling Schoenheitz Lieu Dits

En mixlåda med tre flaskor vardera av Linsenberg 2017 och Herrenreben 2018

Riesling Linsenberg 2020

Vingården Linsenberg är en stenig, brant sluttning i Wihr-au-Val som värms upp snabbt i solen och sen behåller värmen via stenarna. Naturligt låga skördeuttag ger koncentrerade och kraftfulla viner.

Riesling Herrenreben 2020

Vingården Herrenreben var känd redan på 1400-talet. Här bland granitstenar väver Schoenheitz äldsta vinrankor vilka producerar en mineralrik och elegant Riesling.

Gewürztraminer 2020

Schoenheitz Gewürztraminer är ett elegant vin med klassiska aromer från druvan av blommor, citron, kryddor och med bra fyllighet.

Pinot Blanc Val St Gregoire 2022

Ett riktigt fynd för den här pengen! Ett vin som passar bra till mycket, bl a lax, kyckling, kalla charkuterier och sparris.

Muscat 2019

Ett stort vin för liten peng med mycket kraft och koncentration. Härligt blommigt aromatisk doft med inslag av citrus, vanilj och mynta.

Pinot Noir Herrenreben 2020

Den bästa Pinot Noir från Alsace vi har provat, och en fantastisk Pinot Noir i alla avseenden. Bör lagras något år, och håller i minst fem år.

Mix Schoenheitz

En blandad låda med Muscat, Riesling och Pinot Blanc Val Sainte Gregoire

Cremant d'Alsace Brut

En Cremant gjord på champagnemetoden, d v s med en andra jäsning på flaskan baserat på 90% Pinot Auxerrois och 10% Pinot Blanc.

Pinot Noir Sainte Grégoire 2020

En Pinot Noir från Munster-dalen som tidigare kallades Val Saint Gregoire, och som har ett något varmare mikroklimat som passar den druvan