Donnachiara

Description for Donnachiara

Här har vi hittat en otroligt intressant producent som har det vi söker efter i alla områden, hög kvalitet, bra priser och en tydlig identitet från området i sina viner. Vinerna från Kampanien har ett större rykte och anseende i Italien än de har i Sverige, där många ännu inte har provat och förstått deras storhet.

Mest kända är deras röda viner som görs av den lokala druvan Aglianico, men de vita som görs på tre olika druvor är också viner som man i Italien räknar till de främsta bland de vita. Druvorna Falanghina, Greco di Tufo och Fiano di Avellino har alla de egenskaper som gör att de kan producera fantastiska vita viner. Bra syra, mycket och komplexa smaker och egen identitet.

Donnachiara drivs av familjen Petitto. Ilaria Petitto fungerar som VD, marknadschef och generellt ansikte utåt. Som många andra producenter i Italien, och i alla andra vinproducerande länder också för den delen, så har man en "konsult" man använder i vinmakandet. I det här fallet är det en av Italiens mest berömda och framgångsrika, Riccardo Cotarella.

Short Description for Donnachiara

Super-intressant producent från fantastiska Kampanien i södra Italien. Donnachiara tillhör eliten i området och deras viner rankas alltid bland de bästa. i synnerhet deras storslagna Taurasi är ett monument till vin. Men...missa inte deras storslagna vita viner!

Image for Donnachiara

Donnachiara

Taurasi 2017

Taurasi är en appellation (klassificerat område) inne i området Irpinia som levererar druvor av exceptionell kvalitet och egen karaktär. Donnachiara gör en Taurasi som år efter år får höga ratings från internationellt mest kända publikationer.

Aglianico Irpinia 2019

100% Aglianico från området Irpinia. Stor, elegant doft med inslag av svarta vinbär, örtkryddor, och mineraler. God, fyllig, elegant smak med mineraler, torkad frukt och tobak.

Aglianico Campania 2020

100% Aglianico, malolaktisk jäsning och lagring på små ekfat i tre månader. Varm, elegant kryddig doft av mogen röd frukt.

Falanghina Benventana 2021

Falanghina är en av tre vita druvor som odlas med stor framgång i Kampanien. Frisk, fruktig doft med drag av mogna päron

Mix Box Donnachiara

Mixad låda med två flaskor vardera av Falanghina, Aglianico Campania och Irpinia. Tre helt olika viner, alla typiska för regionen Kampanien.

Resilienza – Beneventano Falanghina IGT 2020

Det här vinet producerat på druvan Falanghina visar varför Kampanien tillhör de absolut bästa områdena i Italien för vita viner. Producerat av druvor från de bästa vingårdarna till ett mycket lågt skördeuttag, som ger mycket koncentrerade druvor.

Aletheia Greco di Tufo DOCG 2020

Ett av Donnachiaras mest hyllade viner. Kampanien är i Italien känt för sina storslagna vita viner, och detta vin är ett lysande exempel på varför de har det anseendet.

Fiano di Avellino 2021

Frisk, lite kryddig och blommig doft med inslag av apelsin och tropisk frukt. Kryddigt, smakrikt vin med bra mineralitet och fyllighet.