Domaine Saint Damien

Description for Domaine Saint Damien

Gigondas är ett mycket intressant område. Man producerar viner i huvudsak på Grenache och Mourvedre med mycket karaktär och till bra priser. Vinerna kan påminna om Châteauneuf-du-Pape men är i vårt tycke mer eleganta. Alla vinerna från Sainte Damien jäses med den naturliga jästen och buteljeras helt utan klarning eller filtrering. Seriös producent alltså. Domaine Saint Damien tillhör stjärnorna i området. Etablerad redan 1821 och Joel Saurel som driver egendomen nu är fjärde generatione, men på senare år har sonen Romain Saurel tagit över mer och mer som den femte generationen. Kolla in vinstocken på bilden, gammal..... 

Vinerna från Domaine Saint Damien är genomgående eleganta, smakrika viner med stor personlighet. Man producerar två toppviner, Gigondas från två vingårdar som står ut, Les Souteyrades och Les Louisiane. Två viner som för varje årgång räknas till de absolut bästa från Gigondas. Men gör en generisk Gigondas och två Côte du Rhône från vingårdar utanför Gigondas. Sedan 2012 är man certifierad ekologisk vinproducent. Saurels samarbetar sedan 1998 med Philippe Cambie, den klarast lysande stjärnan bland vinkonsulter i södra Frankrike. 

Short Description for Domaine Saint Damien

Här har vi klassiska viner av bästa märke, till suveräna priser! Alla dessa viner är fynd i sin prisklass. Rankas alltid som en av de absolut bästa i Gigondas.

Image for Domaine Saint Damien

Domaine Saint Damien

Côte du Rhône La Bouveau 2022

Ett vin på 80% Syrah och 20% Cinsault från yngre vinrankor. Ett otroligt prisvärt vin av mycket hög klass.

Côte du Rhône Villages Plan de Dieu 2022

Ett av våra mest prisvärda viner! Ett stort vin gjort på 80% Grenache från en vingård planerad 1948 och 20% Mourvedre planterad 2010.

Côtes du Rhône Blanc 2022

Vita Rhône-viner hamnar lätt i skymundan av de röda, men det görs fantastiska vita viner i området. Detta är en blandning på ett antal druvor, som det vanligt vis är. Grenache Blanc 26%, Clairette 23%, Viognier 19%, Marsanne 17%, Ugni Blanc 12% och Roussanne 3%

Gigondas Vielles Vignes 2021

2021 gjorde man inte toppvinerna Souteyrades och Louisiane p g a kraftigt reducerad skörd av frosten i april. Alla druvor gick till detta fantastiska vin!

Mix Låda Damien

En blandad låda med två flaskor var av Le Bouveau, Plan de Dieu och Côtes du Rhône Blanc

Vacqueyras 2022

Saint Damien köper de här druvorna från en granne, och vingårdarna ligger inte mer än ca 500 meter från deras egna. Vinet görs på samma sätt, 70% Grenache och 30% Syrah från 40 år gamla vingårdar.