Clos Dominic

Description for Clos Dominic

Clos Dominic är en mycket liten producent i området Priorat, ca en timme söder om Barcelona, och rakt upp i bergen. Området har på de senaste 15 åren seglat upp som ett av de absolut mest uppskriva i Spanien. 2009 blev det det andra spanska vinområdet efter Rioja att få den högst klassificeringen i Spanien, DOC.Druvorna man i huvudsak odlar är Garnacha och Carinena, eller Grenache och Carignan som de heter i Frankrike.Clos Dominic har bara en enda vingård, La Tena. Du ser den på bilden ovan, brant, stenigt, urgamla vinrankor. Man har 22.000 plantor, skördar ca 800g per planta och använder inga kemikalier överhuvudtaget i sin produktion.Man har fått skyhöga poäng för sina viner i bl a Wine Advocate, men eftersom de nu har ett grundmurat rykte och säljer slut på sin lilla produktion varje år så har man valt att avstå från att skicka in sina viner till tidskrifter eftersom det är förknippat med ganska höga kostnader.

Short Description for Clos Dominic

Clos Dominic är en mycket liten producent i området Priorat, ca en timme söder om Barcelona, och rakt upp i bergen. De har en enda vingård, som är som en amfiteater, med enbart gamla vinrankor som växer fritt, s k "bush vines".
De har slutat skicka sina viner till publikationer för recensioner, de säljer alltid slut på kort tid ändå...

Image for Clos Dominic

Clos Dominic

Vinyes Altes 2018

Flaggskeppet hos Clos Dominic. Görs på 100 år gamla rankor från de övre delen av vingården.75% Cariñena och 25% Garnacha, lagrat på nya franska ekfat i 24 månader.

Vinyes Baixes 2019

Vinyes Baixes betyder att det tas från de nedre vinrankorna i vingården. Det består av 40% Merlot, och resten Cabernet Sauvignon, Garnacha och Cariñena. Ett lite rundare vin, men med en bra koncentration.

Clos Petò 2021

Clos Petó görs på 40% Garnacha, 30% Cariñena och resten är Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Lagras 15 månader på franska ekfat, seriösa grejor alltså.

Mixed Box Clos Dominic

En mixad låda med tvp flaskor vardera av Clos Peto 2019, Vinyes Baixes 2019 och Vinyes Altes 2017. Alla vinerna kan lagras, och blir bättre med lagring. Drick dem i "pris-ordning", det är i den takten de mognar också.