Château Puech-Haut

Description for Château Puech-Haut

Château Puech-Haut ligger ca 30 km norr om Montpellier i sydfrankrike i området Languedoc. Vi har spanat länge på viner härifrån eftersom det är ett område där kvaliteten har lyfts oerhört, men vinerna ligger fortfarande på en bra prisnivå. Puech-Haut tillhör det yppersta skiktet, av vissa t o m ansett som den bästa vinproducenten i Languedoc, vilket vi är benägna att hålla med om efter att ha provat vinerna. I senaste nunret av The Wine Advocate i april 2017 får deras viner återigen hisnande höga poäng, bl 92 poäng for Prestige Rosé, 95 poäng för Tete de Belier Rouge och 96 poäng för Closerie du Pic!Det startades, och ägs fortfarande av Gerard Bru en framgångsrik företagare som vill leva ut sin passion för vin och köpte en bit mark på 90-talet. Marken var då inte vingårdar, men arbetat påbörjde omgående efter som potentialen fanns för att göra fantastiska viner här. Gerard Bru har inte tagit några genvägar för att nå sitt mål, att bli en av de främsta vinproducenterna i området. Man tog bl a tidigt in Michel Rolland som konsult. Rolland är utan tvekan an av världens främsta inom sitt området och har framför allt i Bordeaux spelat en avgörande roll hos många framstående producenter. Även på andra kontinenter är Rolland flitigt anlitat och har t ex spealat en betydande roll hos Harlan Estate i Kalifornien. Rolland var konsult 1996-2006 och därefter har man tagit in Philippe Cambie, en liklaedes världberömd konsult som är specilaiserad på viner i sydfrankrike. The Wine Advocate utsåg Philippe Cambie till årets önolog (vinmakare) 2010. Om ni vill läsa lite mer om Wine Advocates bedömning av Puech Haut i april 2016 kan ni kika in på Philippe Cambies egen websida http://www.philippecambie.com/2016/04/puech-haut-by-jeb-dunnuck-in-wine-...Puech-Haut består nu av 165 hektar och man odlar de traditionella sydfranska druvorna såsom Syrah, Grenache och Mourvedre för röda viner, och Marsanne och Rousanne för de vita. Puech-Haut har dessutom etablerat sig som en av de främsta rosévinsproducenterna i sydfrankrike.

Short Description for Château Puech-Haut

Få om någon producent i Coteaux du Languedoc får högre poäng bland världens främsta recensenter än Puech-Haut. Här produceras monumentala viner med hjälp av sydfrankrikes främsta vinmakarkonsult Philippe Cambie.

Image for Château Puech-Haut

Château Puech-Haut

Argali Rosé 2023

En av de mest uppskrivna rosévinerna i Frankrike! Unisont hyllat vin bland världens ledande vinkritiker.

Prestige Rouge 2021

Ett vin gjort på 55% Grenache och 45% Syrah, lagrat helt på tank. Superbt vin med djup och fyllig doft med inslag av plommon, lakrits och björnbär.

Tête de Bélier Blanc 2022

Massiv, stort kraftpaket till vin gjort på Marsanne, Rousanne och Grenach Blanc, skördat vid endast 35 hl/ha och lagrat i åtta månader på ekfat.

Tête de Bélier Rouge 2021

En blend på 70% Syrah, 20% Grenache, 8% Mourvedre och 2% Carignan, skördat med skördeuttag på endast 25hl/ha och lagrat i 18 månader på ekfat.

Prestige Blanc 2022

En blandning på lika delar Rousanne och Marsanne, jäst och lagrat på ståltank.

Les Complices 2022

Producerat på lika delar Grenache och Syrah och lagrat på både ekfat och ståltank. Ett superfynd!

Watusi 2023

Ett nytt vin från Puech Haut. En blend på fyra druvor, Grenache Noir (40%), Grenache Gris (30%), Syrah (20%) oh Cabernet Franc 10%.