Bodegas Carchelo

Description for Bodegas Carchelo

Bodegas Carchelo etablerades så sent som 1990 men släkten Sierva har varit engagerade i vintillverkning under tre generationer. Vingården omfattar ca 200 ha ägd mark beläget i området Jumilla vid foten av Sierra del Carche med högsta toppen Madama på nästan 1400 meter. De flesta delarna av de ganska utspridda ägorna ligger på mellan 500 till 600 meters höjd. Området har ca 3000 soltimmar per år och bara begränsad nederbörd, mindre än 20 dagar per år. Temperaturer om vintern på under nollan samt över 40 grader på sommaren är inte ovanligt. Den vanligaste druvan i området är Monastrell men Carchelos utspridda ägor gör att vissa områden passar även för andra druvsorter som Cabernet Sauvignon, Syrah och Tempranillo. De utspridda ägorna innebär också att man minskar risken för skador genom de mycket lokala kraftiga hagelskurar som inte är ovanliga i området.
Naturligtvis praktiserar man ekologisk odling. Dessutom har man ett stort socialt engagemang. Man säljer ett vin som heter Autista där allt överskott går till spanska Autismföreningen. Man skriver om den speciella blandningen i vinet, 30% kärlek, 30% passion, 40% spänning och 0% egenintresse. Carchelo stöttar även lokal ungdomsidrott. Sånt värmer!

Short Description for Bodegas Carchelo

Bodegas Carchelo etablerades så sent som 1990 men släkten Abellán har varit engagerade i vintillverkning under tre generationer. Vingården omfattar ca 60 ha ägd mark beläget i området Jumilla vid foten av Sierra del Carche med högsta toppen Madama på nästan 1400 meter.

Image for Bodegas Carchelo

Bodegas Carchelo

Eya 2022

Eya består av 100% Monastrell från delar av ägorna som har relativt unga plantor. Frisk fruktig doft av viol, blåbär och örter.

Canalizo 2014

En blandning av Monastrell, Tempranillo och Syrah, lagrat 20 månader på ekfat.
Andreas Larsson gav vinet 92 poäng

Mix Case Carchelo

En blandad låda med två flaskor vardera av Carchelo, Altico och Carchelo Selecto.

Carchelo 2020

Druvor: Monastrell, Syrah, Tempranillo,Cabernet Sauvignon
Vinet har lagrats i 6 månader på ekfat.

CARCHELO SELECTO 2015

Monastrell, Syrah, Tempranillo, Cabernet Sauvignon. 12 månader lagring på ekfat och 12 månader i butelj.

Altico 2018

Druvor: Syrah 100%
12 månader lagring på ekfat och 12 månader i butelj. Intensivt vin med rubinröda nyanser

Eya Crianza 2019

Ett vin på Monastrell, Syrah och Cabernet Sauvignon. Mogna fruktaromer av körsbär, vanilj, kryddnejlika och rostade fat.

Ciento 80 2020

En blend på Monastrell, Garnacha och Syrah lagrad i 13 månader på ekfat. Djup, rund doft av björnbär, kakao örter och lite rostade toner.