Bodegas Alceño

Description for Bodegas Alceño

Jumilla var en av de få områden som inte drabbades av vinlusen i början av 1900-talet. Klimaten kännetecknas av relativt kalla vintrar med temperaturer straxt under nollan och risk för frost i mars/april. Å andra sidan heta somrar med temperaturer på 40+ gr och genomsnittligt regn på bara 300 mm/år. Naturen här erbjuder vida dalar och högplatåer där vi hittar mesta vinodlingarna på höjder av 400 till 800 meters höjd. Den absolut vanligaste druvan här är Monastrell som representerar ca 85% av odlingsytan. Monastrell binder man inte upp som man traditionellt finner i de flesta vingårdar utan här växer plantan mer som en buske. Huvudorten heter Jumilla och mitt i staden hittar vi Alceños vineri. Förmodligen låg det ensamt på landet när det begav sig 1870. Sedan 1997 regisseras vintillverkningen av oenologen Juan Miguel Benitez Garcia. Under hans vingar har Alceños viner fått en rad utmärkelser i både spansk och internationell press. Senast provningen visar att de har lyft kvaliteten ytterligare. Mycket hög nivå på dessa viner, till synnerligen rimliga priser.

Short Description for Bodegas Alceño

Bodegas Alceño startade 1870 så man firade 150 år 2020! Den första producenten att producera och sälja vin i Jumilla! Stora viner som bara blivit bättre och bättre. Kommer säkert överraska många. Priserna gör dessutom att det är fyndstämpel på vinerna!

Image for Bodegas Alceño

Bodegas Alceño

Alceño Monastrell 4 meses 2024

Monastrell och en liten del Syrah, lagrat i franska och amerikanska ekfat i fyra månader. Ungt, mycket fruktigt vin med härligt mörk djup frukt, kryddighet, och rostade toner i doften.

Alceño 50 barricas 2024

85% Syrah och 15% Monastrell som lagrats på 300 liters franska ekfat i sex månader. Djup, komplex doft av mörk choklad, rostade kaffebönor, örtkryddor och mineraler.

Alceño 12 meses 2022

Monastrell från del äldsta vingårdarna och en liten del Syrah lagrat i amerikansk ek i 12 månader. Stor, härlig komplex doft av skogshallon, mörka körsbär, viol och lite eukalyptus.

Alceño Selección 2020

Ett urval på de bästa druvorna av Monastrell, Syrah, Tempranillo och Garnacha som lagras i 18 månader på franska och amerikanske ekfat.

Alceño 150 Anniversario 2022

Ett vin som skapades för att fira att man varit verksam i 150 år, hela tiden på samma plats. 100% Monastrell utvalt från de magra, stenrika vingårdarna i Jumilla som tvingar ner rötterna långt ner vilket fångar upp platsens unika egenskaper.t.

Alceño Blanco 2024

100% Sauvignon Blanc som jästs och sedan lagrats på ny fransk ek i 4 månader. Man har genomfört "batonnage" på klassiskt vis, d v s rört om i faten för att få ut smak och rondör från jästfällningen.

Inédita de Alceño 04 2020 3-pack

100% Tempranillo från en av de första vingårdarna att plantera med Temranillo i Jumilla. Druvorna plockade genom manuellt urval redan i vingården