Château Arton

Description for Château Arton

Château Arton ligger i Gascogne, nästan mitt mellan Atlanten och Medelhavet, ca 15 mil norr om Pyrenéerna. Vinområdet heter Côte de Gascogne, och är inte bara känt för vin, utan än mer för... Armagnac. Men man producerar också oerhört intressanta viner, och vinerna från Château Arton är lysande exempel på just det. När vi provade vinerna slogs vi av att de helt enkelt bara var så otroligt goda! Underbara smaker av klassiska druvor. Arton omfattar 88 ha varav 35 är planerade med druvor. Området påverkas både av Medelhavet och Atlanten och har ofta ganska blåsiga somrar, med stora skillnader i temperatur mellan dag och natt, precis det som krävs för att man ska får druvor med bra syra och utvecklade smaker. Druvorna man odlar är dels de som man odlar i Bordeaux som inte ligger så lång ifrån, dels en del lokala och lite annat (Ugni Blanc, Colombard, Gros Manseng, Petit Manseng, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon). Ugni Blanc och Colombard används till Armagnac och övriga till vinproduktionen.
Det var 1978 som Patrick och Victoire de Montal bestämde sig för att lämna Paris-livet och leva sin dröm på landet. De såg potentialen och 1981 planterades de första druvorna. Sedan 2002 är Fabrice Saramon vinmakare, och även ansvarig för Armagnac-produktionen. Ni ser han och Patrick de Montal på bilden nedan.

Artons Armagnac tillhör de absolut bästa i Frankrike. De fick 2017 Prix d'Excellence i Eau de Vie kategorin på General Agricultural Competition i Paris. Det var första gången en Armagnac fick det priset. Vi kommer att ta hem lite Armagnac men kommer inte att lägga ut dem i webshopen eftersom de levereras i sex-pack på export. De som är intresserade maila info@cavarosawine.se för mer information.

Short Description for Château Arton

Château Arton ligger i Gascogne, nästan mitt i mellan Atlanten och Medelhavet, ca 15 mil norr om Pyrenéerna. Vinområdet heter Côtes de Gascogne, och är inte bara känt för vin, utan än mer för... Armagnac. Men man producerar också oerhört intressanta viner, och vinerna från Château Arton är lysande exempel på just det.

Image for Château Arton

Château Arton

La Croix d'Arton 2019

Ett vin på Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon. Aromatisk och ganska komplex doft med inslag av mörk choklad, björnbär, sötlakrits. Härlig smak med inslag av svarta vinbär, kryddor, lakrits.

Le Midi 2016

Ett vin på Merlot 20%, Cabernet Sauvignon 60% och Syrah 20%.Här har vi ett strålande exempel på hur bra viner man gör i Gascogne. Stor aromatisk doft, tydlig karaktär av Cabernet Sauvignon, svarta vinbärsblad, mineraler och lite animaliska toner

Audace 2020

Ett vin på 100% Sauvignon Blanc. Aromatisk, fruktig doft med inslag av krusbär, äpple och lime. Frisk, fruktig smak med bra mineralitet, välbalanserad syra och inslag av fläderblom.

Mix box Château Arton

En blandlåda med två flaskor varder av Audace 2020, Croix d'Arton 2019 och Le Midi 2016