Giovanni Corino

Description for Giovanni Corino

Vi har till vår stora glädje nyligen knutit en fantastisk producent i Barolo till oss, Giovanni Corino i kommunen La Morra. I somras besökte vi dem, och man blir helt knockad av deras oerhört komplexa, eleganta och uttrycksfulla viner.

Giovanni Corino drivs av Giuliano som är den ena av två bröder som i början på 2005 bestämde sig för att i vänskaplig anda dela upp familjeegendomen Corino efter att ha jobbat tillsammans i 20 år. Brodern Renato Corino producerar också bra viner i samma by.

Fadern till Giovanni Corino hette Celeste flyttade in till La Morra och började att arrendera mark, odla druvor som han sedan sålde vidare. Giovanni började successivt att köpa loss de olika lotterna man odlade, och när sonen Giuliano kom in i firman under 80-talet började man producera och buteljera egna viner. Man hade stor hjälp av grannen, vännen och numera världsberömda Elie Altare som vid den tiden var en av de starkast drivande krafterna kring den modernist-våg som kom att förändra Barolo. Man använde sig bl a mindre franska ekfat vilket gör vinerna lite mer tillgängliga, avrundade och kräver inte så oerhört lång lagring för att visa charmen. En metod som även Giovanni Corino använder sig av.

Giovanni Corino har ett antal fantastiska vingårdslägen i La Morra och producerar förutom Barolo dels en Langhe Nebbiolo som ger en indikation av hur en Barolo kan vara, dels Barbera och Dolcetto, samt ett speciellt vin L'Insieme som är ett välgörenhetsprojekt ihop med sex andra producenter. Läs mer om det här https://www.gruppolinsieme.it/en/

På bilden är det Giovanni längst ner till vänster, och Giuliano längst upp till höger, tillsammans med hela familjen som är involverade i verksamheten.

Short Description for Giovanni Corino

De här vinerna är bland det häftigaste vi druckit! Helt sagolika viner som vi är oerhört glada över att kunna erbjuda våra kunder.
Barolo-vinerna lagras på mindre franska fat vilket ger en lite mer tillgängligt och mjukare Barolo, vilket vi gillar. Corino är en av pionjärerna i den moderna Barolo-stilen.
Genuint familjearbete som skapar fantastiska och världsberömda viner, fortfarande till mycket rimliga priser.

Image for Giovanni Corino

Giovanni Corino