Giovanni Corino

Description for Giovanni Corino

Vi har till vår stora glädje nyligen knutit en fantastisk producent i Barolo till oss, Giovanni Corino i kommunen La Morra. I somras besökte vi dem, och man blir helt knockad av deras oerhört komplexa, eleganta och uttrycksfulla viner.

Giovanni Corino drivs av Giuliano som är den ena av två bröder som i början på 2005 bestämde sig för att i vänskaplig anda dela upp familjeegendomen Corino efter att ha jobbat tillsammans i 20 år. Brodern Renato Corino producerar också bra viner i samma by.

Fadern till Giovanni Corino hette Celeste flyttade in till La Morra och började att arrendera mark, odla druvor som han sedan sålde vidare. Giovanni började successivt att köpa loss de olika lotterna man odlade, och när sonen Giuliano kom in i firman under 80-talet började man producera och buteljera egna viner. Man hade stor hjälp av grannen, vännen och numera världsberömda Elie Altare som vid den tiden var en av de starkast drivande krafterna kring den modernist-våg som kom att förändra Barolo. Man använde sig bl a mindre franska ekfat vilket gör vinerna lite mer tillgängliga, avrundade och kräver inte så oerhört lång lagring för att visa charmen. En metod som även Giovanni Corino använder sig av.

Giovanni Corino har ett antal fantastiska vingårdslägen i La Morra och producerar förutom Barolo dels en Langhe Nebbiolo som ger en indikation av hur en Barolo kan vara, dels Barbera och Dolcetto, samt ett speciellt vin L'Insieme som är ett välgörenhetsprojekt ihop med sex andra producenter. Läs mer om det här https://www.gruppolinsieme.it/en/

På bilden är det Giovanni längst ner till vänster, och Giuliano längst upp till höger, tillsammans med hela familjen som är involverade i verksamheten.

Short Description for Giovanni Corino

De här vinerna är bland det häftigaste vi druckit! Helt sagolika viner.
Barolo-vinerna lagras på mindre franska fat vilket ger en lite mer tillgängligt och mjukare Barolo, vilket vi gillar. Corino är en av pionjärerna i den moderna Barolo-stilen.
Genuint familjearbete som skapar fantastiska viner. Vi blev helt lyriska vid besök sommaren 2022.

Image for Giovanni Corino

Giovanni Corino

Langhe Nebbiolo 2021

100% Nebbiolo från kommunen La Morra. Skulle kunna buteljeras som en Barolo, men man har här valt ut frukt från yngre delar av vingårdarna

Barolo Del Commune di La Morra 2019

100% Nebbiolo från två vingårdar man har i kommunen La Morra, 50 % Annunziata och 50% Giachini. Lagrad 24 månader på använda barrique (franska ekfat).

L'Insieme 2019

L'Insieme är att välgörenhetsprojekt ihop med sex andra producenter i området, bl a Elio Altare och Mauro Veglio. Varje år gör var och en av producenterna ett eget vin, med samma etikett förutom att namnet på producenten skiljer

Mixlåda Corino

En låda med tre flaskor av Langhe Nebbiolo, Barolo Commune la Morra och Barolo Bricco Manescotto

Barbera Ciabot dú Re 2019

Helt underbart vin! 100% Barbera från den bästa vingården. Riktigt gott redan nu, men kan lagras minst 10 år.

Barolo Arborina 2018 3-pack

Vingården Arborina ligger på sluttningen nedanför La Morra och har en helt egen karaktär. Blommor, läder, örter och mineraler.

Barolo Giachini 2018 3-pack

100% Nebbiolo från vingården Giachini i La Morra från den utmärkta årgången 2018.

Barolo Bricco Manescotto 2018 3-pack

100% Nebbiolo helt från vingården Bricco Manescotto och Giovanni Corino är den enda producenten som gör Barolo helt från den vingården. Lagrat 24 månader på 35% ny fransk ek, och resten på använda ekfat.