Domaine de la Grosse Pierre

Description for Domaine de la Grosse Pierre

Många har redan insett att Beaujolais numera är långt ifrån gamla tiders förutfattade meningar om lätta viner, utan är just nu den kanske mest intressanta och hetaste vinregionen i Frankrike, eller kanske rent av i hela världen. Hetast...inte i värme räknat naturligtvis, men vinerna från de bästa producenterna säljer slut omgående och eftersom det är ganska små volymer vi pratar om så är det ingen vågad gissning att priserna på bra Beaujolais kommer att stiga framöver.

Framför allt Peter Falk har provat och druckit mycket Beaujolais på sistone och vi har under ett par års tid varit i kontakt med många producenter, besökt och provat många viner, men inte hittat helt rätt förrän vi fick prova vinerna från Pauline Passot.

Domaine de la Grosse Pierre ligger i Chiroubles som är en av de främsta byarna i Beaujolais och drivs av Pauline Passot sedan 2018. Den startades av hennes farfar Georges Passot på 60-talet, togs över av föräldrarna Alain och Véronique 1979 och nu sedan 2018 alltså av tredje generationen. Pauline har på kort tid fått mycket positiv kritik för sina viner, bl a av en av världens främsta vinskribenter Jancis Robinsson https://www.jancisrobinson.com/articles/domaine-de-la-grosse-pierre-2018-chiroubles och även i The Wine Advocate där alla hennes 2018 fick 90-93 poäng. Hennes 2019 hyllades också enormt i The Wine Advocate med poäng från 90-94, och senare årgångar ligger också på 90-94 poäng.

Man förfogar över ca 9 hektar vingårdar, 7,7 i Chiroubles där man har vineriet, 0,8 i Morgon och 0,5 i Fleurie. Vinerna görs på i princip samma sätt med tanken att det är vingården i sig som ska sätta avtryck i vinet och skilja dem åt, inte hur vinet produceras. Paulines filosofi är... "Wines in the purest expression of their terroir!"

Det här är viner som görs så naturligt som det bara är möjligt. Man använder enbart den naturliga jästen, ingen filtrering och inga sulfiter tillsatta.

Short Description for Domaine de la Grosse Pierre

Beaujolais är just nu den kanske mest intressanta och hetaste vinregionen i Frankrike, eller kanske rent av i hela världen. Man hittar knappt mer pang för pengen nån annanstans just nu. Pauline Passot gör underbara viner. Prova t ex Beaujolais till en grillad kyckling. eller till fläskkött.

Image for Domaine de la Grosse Pierre

Domaine de la Grosse Pierre

Chiroubles Grosse Pierre 2021

Ett vin som ör gjort helt på druvor från byn Chiroubles. Ett härligt vin med mycket mer karaktär än man kan förvänta sig till det priset.

Chiroubles Claudius 2021

Vinet görs på druvor från utvalda delar av vingården. Ett snäpp upp från Chiroubles La Grosse Pierre i både koncentration och komplexitet.

Chiroubles Aux Craz 2021

Ett vin på druvor helt från en vingård, Aux Craz. En så kallad "Lieu Dit" d v s en vingård med egen karaktär så man väljer att buteljera den under eget namn. Aux Craz ligger en bit högre än övriga vingårdar, med 70 år gamla vinrankor och är mycket brant.

Morgon Douby 2021

Från en liten vingård på bara 0,4 hektar med 40 år gamla vinrankor i kommunen Morgon kommer detta vin, och naturligtvis håller Pauline Passot högsta klass även här.