• Sebastién Dampt

    Sebastièn Dampt, urspungstypisk Chablis som får toppbetyg internationellt!

  • Tenuta Monteti

    "Tenuta Monteti remains arguably the single finest source for reasonably priced wines in Maremma."  The Wine Advocate

Dirler-Cadé

Land: 
Frankrike
Distrikt: 
Alsace

Vi har länge letat efter en riktigt bra producent i Alsace och nu har vi hittat rätt.

Dirler-Cadé drivs av femte generationen. 1871 etablerade sig Jean Dirler i byn Bergholtz. Därefter tog sonen Georges över, sedan kom en Georges till, sen Jean-Pierre och nu återigen en Jean Dirler. 

1998 gifte sig Jean med Ludovine Cadé från Guebwiller, dotter till vinodlare och år 2000 slog man ihop egendomarna och döpte om den till Dirler-Cadé.

Man förfogar idag över 18 ha vingårdar,  varav 42% ligger i Grand Cru-vingårdarna Saering, Spiegel, Kessler och Kitterlé.

Redan 1997 beslutade man sig för att börja lägga om produktionen till helt ekologisk. Det skedde stegvis och från 2008 är certifierade som 100% ekologiska, vilket innebär att man inte använder några kemiska preparat, konstgödsel eller bekämpningsmedel i vingårdarna. Vi vårt besök där under sommaren höll man t ex på och kokade thé som man skulle ut och spruta i vingården för att bekämpa mjöldagg som ofta dyker upp i samband med varmt och fuktigt väder. 

När vi frågade hur omställningen hade påverkat den totala produktionen var svaret "quantity down, but quality up".

Dirler-Cadé producerar ett stort antal viner. Man vill låta de vingårdar som har en egen identitet få buteljeras enskilt så man låter vingården "tala" genom vinet. Vi provade igenom hela sortimentet på ca 30 viner, alla viner utan undantag håller mycket hög till extremt hög kvalitet med strålande typicitet för området. 

Vi har valt ut några av de som vi tycker är de mest intressant i olika kvalitetsklasser.