Xavier Durand

Beskrivning för Xavier Durand

Odoo Members

Xavier Durand är en ung vinmakare som vi ser som en "rising star".

Att hitta bra Bourgogne är inte svårt, men att hitta bra Bourgogne till bra pris är svårare. Xavier gör viner som är helt i vår smak. Alla hans viner har en tydlig, ren karaktär av Pinot Noir-druvan, kombinerat med klassisk Bourgogne-elegans samtidigt som vinerna har olika karaktär beroende på varifrån druvorna kommer.

Ursprunget till hans viner kommer redan från hans farfar Alexis som köpte mark i några olika områden i Bourgogne. Hans far René köpte sen ytterligare mark i Grand Cru-vingården Corton 1984 och i byn Aloxe Corton1985. Xavier tog över verksamheten 2009 och köpte till ytterligare vingårdar i byn Aloxe-Corton. Själva vineriet ligger i Comblanchien, som är en by i utkanten av Côte-de-Nuits. 

Vingårdarna är mellan 35-80 år gamla. Alla viner görs på samma sätt, så att vingårdens speciella egenskaper får möjlighet att framträda. All viner lagras på ekfat, med max 25% ny ek, resten 1-4 år gamla.

Han gör även ett vitt vin, en Ladoix Blanc, underbart klassiskt vin.  Xavier hintade också om att han letar mark i Meursault, en av de absolut bästa byarna för Chardonnay. Vi håller tummarna för att det faller väl ut. Så bra som hans Ladoix Blanc var kan man förvänta sig nåt riktigt stort med druvor från Meursault.

Med start nästa år, eller kanske redan i höst, kommer han att producera Bourgogne Rouge och Bourgogne Blanc också, något vi med spänning ser fra mot. Han lämnar aldrig ifrån sig nåt annat än högsta kvalitet

Kortbeskrivning för Xavier Durand

Bild för Xavier Durand

Xavier Durand

Ladoix "La Rangie" Blanc 2017

En klassisk vit Bourgogne av hög klass. Smörig, rostad doft med tropisk frukt och hasselnötter.

Côte de Nuits Villages "IV"2017

Côte de Nuits Villages är den största appellationen hos Xavier Durand, men ändå bara 2,75 ha. Lagrat i 12 månader på ek, vara endast en lite del ny ek.

Aloxe-Corton "Les Chaillots" 2017

Ett stort vin med bra ren och elegant Pinot-Noir-karaktär.

Nuits-St-Georges "Les Charmois" 2016

Les Charmois, en vingård med ett rykte som gör att man gärna sätter ut namnet på etiketten.

Corton-Rognets Grand Cru 2016

Xavier Durands enda Grand Cru kommer från den relativt stora vingården Corton.

Ladoix "La Rangie" Rouge 2018

Ett vin helt från kommunen Ladoix som verkligen visar vilken potential det finns i vingårdarna.