Château Puech-Haut

Beskrivning för Château Puech-Haut

Château Puech-Haut ligger ca 30 km norr om Montpellier i sydfrankrike i området Languedoc. Vi har spanat länge på viner härifrån eftersom det är ett område där kvaliteten har lyfts oerhört, men vinerna ligger fortfarande på en bra prisnivå. Puech-Haut tillhör det yppersta skiktet, av vissa t o m ansett som den bästa vinproducenten i Languedoc, vilket vi är benägna att hålla med om efter att ha provat vinerna. 

I senaste nunret av The Wine Advocate i april 2017 får deras viner återigen hisnande höga poäng, bl 92 poäng for Prestige Rosé, 95 poäng för Tete de Belier Rouge och 96 poäng för Closerie du Pic!

Det startades, och ägs fortfarande av Gerard Bru en framgångsrik företagare som vill leva ut sin passion för vin och köpte en bit mark på 90-talet. Marken var då inte vingårdar, men arbetat påbörjde omgående efter som potentialen fanns för att göra fantastiska viner här. Gerard Bru har inte tagit några genvägar för att nå sitt mål, att bli en av de främsta vinproducenterna i området. Man tog bl a tidigt in Michel Rolland som konsult. Rolland är utan tvekan an av världens främsta inom sitt området och har framför allt i Bordeaux spelat en avgörande roll hos många framstående producenter. Även på andra kontinenter är Rolland flitigt anlitat och har t ex spealat en betydande roll hos Harlan Estate i Kalifornien. Rolland var konsult 1996-2006 och därefter har man tagit in Philippe Cambie, en liklaedes världberömd konsult som är specilaiserad på viner i sydfrankrike. 

The Wine Advocate utsåg Philippe Cambie till årets önolog (vinmakare) 2010. Om ni vill läsa lite mer om Wine Advocates bedömning av Puech Haut i april 2016 kan ni kika in på Philippe Cambies egen websida 

http://www.philippecambie.com/2016/04/puech-haut-by-jeb-dunnuck-in-wine-...

Puech-Haut består nu av 165 hektar och man odlar de traditionella sydfranska druvorna såsom Syrah, Grenache och Mourvedre för röda viner, och Marsanne och Rousanne för de vita. Puech-Haut har dessutom etablerat sig som en av de främsta rosévinsproducenterna i sydfrankrike.

Kortbeskrivning för Château Puech-Haut

Få om någon producent i Coteaux du Languedoc får högre poäng bland världens främsta recensenter än Puech-Haut

Bild för Château Puech-Haut

Château Puech-Haut

Prestige Rouge 2016

Ett vin gjort på 55% Grenache och 45% Syrah, lagrat helt på tank. Ett superbt vin med djup och fyllig doft med inslag av plommon, lakrits och björnbär.

Prestige Blanc 2018

 Ett enastående bra vin för pengen! En blandning på lika delar Rousanne och Marsanne, jäst och lagrat på ståltank.

Les Complices 2018

Produceras på druvor från yngre rankor som man bedömer inte riktigt nåt upp till kvaliteten för Prestige Rouge. Tro dock inte att det är ett enklare vin, utan detta är ett superfynd!

Argali Rosé 2019

Ett av de mest uppskrivna rosévinerna i Frankrike! 

Tête de Bélier Rouge 2017

Ett monument till vin! En blend på 70% Syrah, 20% Grenache, 8% Mourvedre och 2% Carignan, skördat med hiskeligt lågt skördeuttag på endast 25hl/ha och lagrat i 18 månader på ekfat.

La Closerie du Pic 2017

Ytterligare ett monumentalt vin från Puech-Haut, denna gång från appellationen Pic St Loup som är den del av Languedoc-Roussillon

Tête de Bélier Blanc 2017

Massiv, stort kraftpaket till vin gjort på Marsanne, Rousanne och Grenach Blanc, skördat vid endast 35 hl/ha och lagrat i åtta månader på ekfat.

Tête de Belier Rouge Magnum 2017

Magnumflaska i trälåda. Perfekt som present om man blir bjuden på kalas i dessa tider... eller för att avnjuta själv naturligtvis